FAQ - Overbruggingsrecht voor zelfstandigen


Ben je zelfstandige en heb je vragen rond het overbruggingsrecht? Wij geven je een antwoord op al je vragen op deze pagina! Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan zeker contact op met ons.


Kom ik als bedrijfsleider in aanmerking voor het overbruggingsrecht?


In principe kom je in aanmerking voor het overbruggingsrecht op voorwaarde dat je de activiteiten van jouw onderneming minstens 7 opeenvolgende dagen volledig hebt moeten onderbreken. 


Ben ik verplicht om mijn bezoldiging als bedrijfsleider volledig stop te zetten om te kunnen genieten van het overbruggingsrecht?


Neen, het feit dat je als bedrijfsleider nog bezoldigingen ontvangt van de vennootschap is geen beletsel om het overbruggingsrecht te genieten. Dit onder de voorwaarde dat uw onderneming volledig gesloten is. 


Ik beslis om mijn activiteiten vrijwillig stop te zetten. Kan ik genieten van het overbruggingsrecht?


Indien je kunt aantonen dat je door het Corona-virus gedwongen wordt om je activiteiten volledig stop te zetten, kan je in aanmerking komen voor het overbruggingsrecht.  


Ik ben zelfstandige in bijberoep. Kan ik aanspraak maken op het overbruggingsrecht?


Ja, maar je komt slechts in aanmerking indien de wettelijk voorlopige bijdragen die je verschuldigd bent minstens gelijk zijn aan de minimumbijdragen voor zelfstandigen in hoofdberoep. Het feit dat je daarnaast nog een uitkering tijdelijke werkloosheid ontvangt, vormt geen beletsel. 


Ik ben zelfstandige kinesist in hoofdberoep en behandel enkel nog dringende patiënten. Kan ik beroep doen op het overbruggingsrecht?


Ja, je komt in aanmerking voor het overbruggingsrecht, op voorwaarde dat de niet-dringende activiteiten volledig worden stopgezet gedurende minstens 7 dagen per maand. 


Ik ben garagist en voer enkel nog een noodzakelijke herstelling of onderhoud uit. Kan ik aanspraak maken op het overbruggingsrecht?


Ja, je komt in aanmerking voor het overbruggingsrecht, indien je de niet-noodzakelijke activiteiten voor minstens zeven opeenvolgende dagen hebt onderbroken. 


Ik ben verplicht om mijn kledingwinkel te sluiten, maar mijn webshop blijft wel open. Kan ik beroep doen op het overbruggingsrecht?


Ja, je kan beroep doen op het overbruggingsrecht, aangezien een kledingwinkel een onderneming betreft die verplicht volledig of gedeeltelijk dient te sluiten. 


Bel ons nu

+32 474 726 832

Follow Us

© All Rights Reserved.

Actacon